almanya iran nukleer silah edinmemeli 01
almanya iran nukleer silah edinmemeli 01

Almanya: İran nükleer silah edinmemeli!

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İsrail ziyareti öncesi Filistin sorununa siyasi çözüm, antisemitizme sıfır tolerans ve İran’ın nükleer silah edinmemesine yönelik mesajlar verdi.
 
Berlin / Şarku’l Avsat

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, yeni İsrail hükümetine Filistinlilerle olan ihtilafa siyasi bir çözüm bulma çağrısında bulundu.

İsrail’e yapacağı resmi ziyaret öncesi Haaretz gazetesinin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Steinmeier, siyasi çözüm olmadan iyi bir geleceğin olmayacağını söyledi.

Steinmeier’in bugün İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Kudüs’te görüşmesi bekleniyor.

Alman hükümetinin müzakare edilmiş iki devletli bir çözümü  barışçıl bir geleceğe  ulaşmanın en iyi yolu olarak gördüğünü söyleyen Steinmeier, “Ama hepsinden önemlisi, yeni İsrail yönetimi ile Filistin tarafı arasında güven inşa etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bü yük konularda doğrudan diyaloğu sürdürmenin yolu küçük adımlardan ve somut işbirliğinden geçiyor” şeklinde konuştu.

İsrail’in İran’a yönelik endişelerinde haklı olduğunu söyleyen Steinmeier, “Konu İran olduğunda Almanya ve İsrail ortak stratejik hedefi paylaşıyor. İran nükleer silah edinmemeli. Ayrıca İran’ın füze programını ve bölgedeki istikrarı bozucu faaliyetlerini kısıtlamak istiyoruz. Bunu başarmanın en iyi yolu üzerinde her zaman anlaşamayabiliriz” dedi. Bununla birlikte, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın yenilenmesinin, İran’ın nükleer bomba elde etmesini kanıtlanabilir ve doğrulanabilir bir şekilde önlemenin en etkili yolu olduğuna inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz Mayıs ayında Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışma sebebiyle ülkesinde patlak veren Yahudi karşıtı gösterileri kınadığını ifade ederek, ülkelerinde Yahudi nefreti istemediklerini söyledi. Steinmeier, Almanya anayasasının ifade özgürlüğü ve eylem hakkını garanti ettiğini ancak sokaklarda İsrail bayrakları yakan ve Yahudi aleyhtarı antisemitik sloganlar atan herkesin gösteri özgürlüğünü ihlal etmekle kalmadığını, yargılanması gereken suçlar işlediğini bildirdi.

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …