15:55 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Alman Dışişleri Bakanı: ABD olmadan Afganistan’daki askerlerimizi koruyamayız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, ABD askerlerinin Afganistan'da kalmasını umduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, ABD askerlerinin Afganistan'da kalmasını umduğunu söyledi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Mass, ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecini de değerlendirdi.

ABD olmadan Afganistan'daki askerlerinin koruyamayacaklarını belirten Mass, en azından Alman askerleri için gereken kadar ABD askerinin ülkede kalmasını umduğunu ifade etti. Mass, buna örnek olarak helikopterle tahliye için askeri ekipleri gösterdi.

Mass, yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesinin, barış görüşmeleriyle koordineli bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Almanya, Kasım ayı sonunda Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz ilinde bulunan askerlerini bölgeden çekme kararı almıştı.

Karar, bu süreçte ABD'nin Afganistan'daki asker sayısını 2021 yılının Ocak ayına kadar 2500'e düşürme kararını açıklamasının ardından gelmişti.

Almanya'nın Afganistan genelinde ise yaklaşık 1200 askeri bulunuyor. Bu paralelde Almanya, ABD'nin ardından Afganistan'da en çok asker bulunduran ikinci yabancı ülke pozisyonunda. Almanya özellikle Afganistan'ın kuzeyinde askeri ve siyasi olarak aktif.

ABD, 2021 yılı Mayıs ayında ülkeyi tamamen terk etmeyi taahhüt etmişti. Bununla birlikte diğer yabancı ülkelerin askerlerinin de Afganistan'ı terk etmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER