Afganistan’ın başkenti Kabil’de Hikmetyar taraftarları sokaklara çıktı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hikmetyar taraftarları sokaklara çıktı

Başkent Kabil'de Gulbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami mensupları, hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü.

Başkent Kabil'de Gulbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami mensupları, hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü.

Hikmetyar dün yaptığı açıklamada, Cuma günü Hizb-i İslami destekçilerine Kabil'de sokaklara çıkıp protesto gösterileri düzenleme çağrısı yaptı. Hikmetyar, "Eğer hükümet taleplerimizi kabul etmezse, protestolar diğer büyük illerde de devam edecek. Ve hükümet istifa edene dek sürecek." şeklinde konuştu.

Hizb-i İslami destekçileri sokaklarda

Hikmetyar'ın açıklaması sonrası yüzlerce protestocu bugün sabah saatlerinden itibaren başkent Kabil'de gösterilere başladı.

Protestocuların sayısının binleri bulması bekleniyor. Bölge kaynakları, Hizb-i İslami protestolarının, Afganistan'da son dönemdeki en kapsamlı protestolar olmasının beklendiğini bildiriyor.

In , Hizbe Islami of Gulbudeen has started a protest today calling for peace and resignation of president . Protesters are carrying banners stating that the people want peace but the president wants more war.

— Sangar Paykhar | سنګر پیکار (@paykhar)

Hikmetyar tarafltarları, Eşref Gani'nin istifa etmesini ve barış sürecinin devam etmesini talep ediyor.

Öte yandan gösterilerde Hizb-i İslami mensupları, son dönemde Afganistan'da İslami isimlere yönelik suikastların arkasında "hükümetin ve sekülerlerin olduğunu" belirten posterler taşıyor.

Kabil'de gerilimin artmasından endişe ediliyor.

Hikmetyar tehdit etmişti

Şubat ayı ortasında açıklamalarda bulunan Hikmetyar, Kabil hükümetini tehdit etmişti.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmekten başka bir seçeneğinin olmadığını savunan Hikmetyar, "ABD en fazla bedel ödediği savaşlardan birini kaybetti." şeklinde konuştu. Kabil hükümetinin savaşı bitirmesi ve Taliban esirlerini serbest bırakmaları gerektiğini söyleyen Hikmetyar, Hizb-i İslami'nin hükümete karşı düşmanlığını bırakmayacağını dile getirdi.

Kabil hükümetinin yeni dönemde savaşa hazırlandığını ve milis güçleri silahlandırdığını öne süren Hizb-i İslami lideri, Kabil hükümeti ABD-Taliban anlaşması hükümlerine uygun hareket etmezse ülkede ayaklanma olacağını ve başkanlık sarayının kuşatılarak düşeceğini iddia etti.

2001 sonrası Hikmetyar ve Hizb-i İslami

ABD'nin Afganistan'da 2001 yılında başlayan askeri işgali sonrasında Hikmetyar ve Hizb-i İslami kısıtlı da olsa savaşa katılmıştı. Hizb-i İslami'nin gücünün sınırlı olduğu ancak yine de yer yer Taliban ile iş birliği yaptıkları ifade ediliyordu.

Ancak Hikmetyar 2017 yılında Kabil hükümeti ile uzlaşmış ve siyasi faaliyetlerine "yasalar çerçevesinde devam etme" kararı almıştı.

Halihazırda Hizb-i İslami'ye bağlı silahlı güçler bulunmakla birlikte, bunların etkisinin kısıtlı olduğu biliniyor. Hizb-i İslami'ye bağlı grupların bazıları, özellikle 2017 sonrasında Taliban'a katılmaya başlamıştı.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …