17:12 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Afganistan’ın başkenti Kabil’de camide imama bombalı suikast

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir camiye bombalı saldırı düzenlendi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Vezir Ekber Han Camisi’ne düzenlenen bombalı saldırıda ülkenin önemli din adamlarından, imam Muhammed Ayaz Niyazi ile bir kişi hayatını kaybetti.

Camiye yerleştirilen bombanın, akşam namazı sırasında patlatılmasıyla gerçekleştirilen saldırıda ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Niyazi ile bir sivilin yaşamını yitirdiğini, 2 kişinin yaralandığını ve cami avlusunda patlamaya hazır başka bir bombanın etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Saldırıdan sonra sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınlayan Taliban, saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

Öldürülen imam Ayaz Niyazi, Kabil hükümetine yönelik eleştirileri ile biliniyordu ve Afganistan’ın muhafazakar çevrelerinde etkin bir isim olarak tanınıyordu.

ABD-Taliban anlaşması sonrası Afganistan’da ses getirecek nokta saldırılarda artış yaşandı. Yerel kaynaklar bu saldırıların, ABD istihbaratı CIA destekli Kabil yönetimi istihbarat birimi tarafından gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Benzer suikastlar yaşanmıştı

Kabil hükümeti daha önce de benzer suikastlara imza atmıştı.

Kabil Dini Alimler Konsey Başkanı Mevlevi Abdulbasir Hakkani, 20 Kasım 2018 tarihinde, Mevlid Kandili etkinliğini hedef alan bombalı saldırının Kabil istihbaratı tarafından düzenlendiğini öne sürmüştü.

Kabul News televizyonunda katıldığı bir programda Mevlid Kandili saldırısını değerlendiren Hakkani, Taliban’ın bu saldırıyı gerçekleştirdiği yönündeki iddialara, “Taliban böyle bir iş yapmaz” şeklinde cevap vermiş, bombalı saldırının Kabil hükümetine bağlı istihbarat birimi tarafından planlandığını daha önce de ifade ettiğini söylerken, düzenlenen bu saldırının Afgan halkının hassasiyetlerini hedef aldığını ve toplumun sinir uçlarıyla oynandığını belirtmişti.

Hakkani, 24 Kasım 2018 tarihinde başkent Kabil’in merkezi bir konumunda başından silahla vurularak öldürülmüş, suikastın arkasında Kabil hükümetinin olduğu ifade edilmişti.

Kaynak: Mepa News

DİĞER GELİŞMELER