18:17 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Afganistan’da İran destekli Hazara milisler hükümet güçleriyle çatışıyor

Afganistan'da İran destekli Hazara milisler hükümet güçleriyle çatışıyor

Afganistan'ın orta kesiminde İran destekli Şii Hazara milis gruplar, Kabil hükümetine bağlı güçlerle çatışıyor.

Afganistan'ın orta kesiminde İran destekli Şii Hazara milis gruplar, Kabil hükümetine bağlı güçlerle çatıştı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre çatışmalar, Afganistan'da Hazaraların da yoğun olarak yaşadığı Vardak iline bağlı Bihsud ve Hisa-i Evel Bihsud ilçelerinde gerçekleşti.

Kabil hükümetinin, söz konusu iki ilçeye atadığı yeni emniyet müdürlerini kabul etmeyen milis güçler, hükümet güçlerine ve halka ateş açtı.

Bölgede çatışmaların yaklaşık 2 gündür devam ettiği, şimdiye de 30'a yakın kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtiliyor.

Bölgenin konumu:

Çatışmalara, İran destekli Şii Hazara milis liderlerinden Alipur'un liderlik ettiği ifade ediliyor. Alipur, ülkede Hazaracat olarak bilinen Hazara bölgesindeki milis grupların komutanı olarak öne çıkıyor.

Bir savaş ağası olan Alipur yasadışı silahlı grupları yönetme, adam kaçırma, Peştun yerleşimlerine saldırma, yolsuzluk ve yaygın insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Alipur'un eski Fatımiyyun mensuplarını saflarına kattığı da iddia ediliyor.

Alipur, 2018 yılı Kasım ayında hakkındaki suçlamalar nedeniyle gözaltına alınmış, Hazaralar Alipur'un gözaltına alınması sonrası başta başkent Kabil olmak üzere birçok noktada sokaklara çıkmıştı. Gösterilerde Hazara grupların polis noktalarına ve askerlere saldırması sonucu ölenler ve yaralananlar olmuştu.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER