Afganistan'da ikinci deprem: 5 ölü
afganistan da ikinci deprem 5 olu 01

Afganistan’da ikinci deprem: 5 ölü

Afganistan devlet medyasına göre, cuma günü Afganistan’ın doğusundaki bir bölgede ikinci küçük bir deprem meydana geldi ve en az beş kişi öldü. Çarşamba günkü 6.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne yakın bölgeler sallandı. US Geological Survey’in web sitesi, cuma günü Türkiye saatiyle 04:43’te Pakistan-Afganistan sınırı yakınında 4.3 büyüklüğünde bir deprem olduğunu belirtti.

Enes Hakkani cuma günü yaptığı açıklamada, Afganistan’daki yetkililerin 1000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği depremden sonra hayatta kalanları arama çalışmalarını sonlandırdığını açıkladı. Afet bakanlığı sözcüsü Muhammed Nasim Hakkani, ülkenin uzak bir bölgesinde çarşamba günü meydana gelen depremde yaklaşık 10.000 evin yıkıldığını belirtti.

Hindistan, perşembe günü Afganistan halkına insani yardım gönderdi. Afganistan’daki Hindistan büyükelçiliğini yeniden açmaya yönelik kademeli bir adım atan Delhi perşembe günü, insani yardım dağıtımını koordine etmek için büyükelçilikte atanacağı Kabil’e bir “teknik ekip” gönderdi.

Güçlü bir deprem, çarşamba günü erken saatlerde doğu Afganistan’ı vurdu ve ölenlerin sayısı yaklaşık 1.000 olarak belirlendi. 6.1 büyüklüğündeki deprem 3.000’den fazla evi yıktı ve kamu malına geniş çapta zarar verdi. Komşu Pakistan Meteoroloji Departmanı’na göre deprem, Host şehrinin yaklaşık 50 kilometre güneybatısındaki Paktika eyaletinde meydana geldi. Uzmanlar depremin gerçekleştiği ana katmanın yerin 10 kilometre altında olduğunu açıkladı.

Kaynak: Indian Express