afgan gucleri iran sinirindaki islam kale sinir kapisi nin kontrolunu geri almak istiyor 01
afgan gucleri iran sinirindaki islam kale sinir kapisi nin kontrolunu geri almak istiyor 01

Afgan güçleri İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nın kontrolünü geri almak istiyor

Kabil / Şarku’l Avsat

Herat Valiliği Sözcüsü Ceylani Farhad, bugün yaptığı açıklamada, Afgan makamlarının Taliban tarafından ele geçirilen Afganistan’ın İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nın kontrolünü geri almaya hazırlandıklarını söyledi. Taliban, ABD kuvvetlerinin ülkeden çekilmesiyle birlikte operasyonlarını sıklaştırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü yaptığı konuşmada ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin gerekçelerini açıklarken Taliban bu konuşmadan birkaç saat sonra, Afganistan topraklarının yüzde 85’ini kontrolü altına aldığını ve ülkenin batısındaki iki sınır kapısını ele geçirdiğini duyurdu.

AFP’nin haberine göre, Afgan yetkililerin İran ile Afganistan arasındaki en büyük ticari geçiş noktası olan İslam Kale Sınır Kapısı’nı geri almak için takviye kuvvetler göndermeye hazırlandığını söyleyen Farhad, İslam Kale Sınır Kapısı’na henüz takviye kuvvetler gönderilmediğini, ancak yakında gönderileceğini kaydetti.

İslam Kale, Afganistan’daki en önemli sınır kapılarından biridir ve iki ülke arasındaki ticaretin çoğu buradan yapılmaktadır. Diğer yandan Kabil, İran’dan yakıt ve gaz ithal etmek için Washington’dan muafiyet aldı. Bilindiği üzere İran uzun süredir ABD yaptırımları ile karşı karşıyaydı ve bu yüzden Kabil yönetimi Tahran’dan yakıt ve gaz alamıyordu.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Perşembe günü yaptığı açıklamada Afganistan ile Türkmenistan arasındaki Torghundi Sınır Kapısı’nı ele geçirdiklerini duyurmuştu.

Taliban liderlerinden oluşan bir heyet dün Moskova’da yaptıkları açıklamada hareketin Afganistan’daki 400 bölgeden yaklaşık 250’sini kontrol ettiğini söyledi. Bu, bağımsız olarak doğrulanması zor ve hükümet tarafından reddedilen bir bilgi.

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Fuad Aman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu toprak parçalarını kontrol ediyorlarsa neden liderleri Pakistan’da ikamet ediyor ve Afganistan’a gelemiyor? Neden ölü ya da yaralı savaşçılarını Pakistan’a gönderiyorlar?” diye sordu.

ABD hava desteğinden yoksun kalan Afgan güçleri çok fazla toprak kaybettiklerini ancak, ülkenin batısındaki Badgis eyaletinin başkenti Kale-i Nev’i Taliban’dan geri aldıklarını açıkladı.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …