Adem Yahya Gaden kimdir?

Adem Yahya Gaden kimdir?

Adem Yahya Gaden (Azzam el Amriki) (İngilizce orijinal ismiyle Adam Yahiye Gadahn), Adam Pearlman ismiyle, 1 Eylül 1978 tarihinde doğdu.

Gaden, ABD'nin batısında bulunan Oregon eyaletinin Port Orford şehrinde, Hristiyan kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

İlk yılları ve eğitimi

Adem Yahya Gaden'in ailesi, dini inanç ve etnik köken bakımından oldukça çeşitli bir geçmişe sahipti.

1970'li yılların ortalarında anne ve babası, Hristiyanlık, İslam ve Yahudilikten etkiler taşıyan tek tanrılı bir inancı benimsedi.

Bir yandan diğer dinlerin pratiklerini de takip eden aile, kendilerini Müslüman olarak tanımlamasa da Müslümanlar ile ilişki içerisindeydi, namaz ve oruç gibi ibadetleri gerçekleştiriyorlardı.

Gaden'in ailesinin, bu yıllarda popüler olan Hippilerin dini ve aile hayatını reddeden kültürüne karşı böyle bir hayatı benimsedikleri ifade ediliyordu.

Gaden, gerek evlerinin okula uzaklığı, gerekse ailesinin, çocuklarının "İnsan doğasına aykırı popüler kültürden etkilenmemesi" yönündeki düşüncesiyle okula gönderilmedi. Ancak eğitim ve kültür açısından birikimli olan annesi, babası ve büyük ebeveynleri tarafından evde eğitim gördü.

Gençlik yıllarında basketbol ve metal müzikle ilgilenen Gaden, çocukluk yıllarında televizyon gibi teknolojik aletlerle de, yine ailesinin tutumu paralelinde çok fazla meşgul olmadı.

İslam'ı benimseyişi

Adem Yahya Gaden'in doğumundan kısa bir süre sonra Gaden ailesi Kaliforniya, Orange County'e taşındı.

Gaden'in ilk gençlik yılları burada geçti.

Bu süreçte babasının İslami pratiklerine ilgi duyarak araştırmalar yaptı. Özellikle 15-16 yaşlarında büyükbabasının evine taşınması ve burada bulunan büyük kütüphanede vakit geçirmesi, İslam dini üzerine araştırmalar yapmasına olanak sağladı. Gerek kitaplar gerekse internet üzerinden İslam'ı araştırdı.

Gaden, araştırmaları sonunda 1995 yılında İslam dinini benimsedi ve Orange County'deki İslam merkezine sürekli olarak gitmeye başladı. Burada birçok farklı kesimden Müslümanla tanışacak ve yakınlık kuracaktı.

Afganistan'a seyahat

Kaliforniya'daki İslam merkezinde tanıştığı birçok kişi arasında, Afganistan, Bosna gibi savaş bölgelerine giden isimler bulunuyordu.

Zamanla cihat yanlısı fikirlere ilgi duymaya başlayan Adem Yahya Gaden, Afganistan'a gitmeye karar verdi.

İlk olarak 1997 yılının Temmuz ayında bölgeye giden, Pakistan ve Afganistan'da bir süre geçirdi. Bölgedeki Arap cihat yanlıları tarafından kurulan eğitim kamplarına katıldı.

Kısa bir süre sonra ABD'ye geri dönen Adem Yahya Gaden, daha sonra ise bir daha geri dönmemek üzere Afganistan'a tekrar gidecekti.

Cihat yanlısı gruplar içerisinde yükselişi

Afganistan'a gittiği ilk yıllardan itibaren cihat yanlısı Arap oluşumların eğitim kamplarına katıldı.

Taliban gözetimindeki kampların yanı sıra Ebu Musab es Suri, Eymen ez Zevahiri, Ebu Yahya el Libi, Ebu Muhammed el Mısri, Usame bin Ladin gibi isimlerin yönettiği kamplara da katıldı. Burada Batı kültürüne ve anlayışına olan hakimiyeti, İngilizce bilgisi ve yaptığı çalışmalarla öne çıktı.

1999 yılında El Kaide yapılanmasına katıldı. Daha sonra verdiği röportajlarda aktardığı bilgilerde, bu yıllarda 11 Eylül saldırısını düzenleyecek olan kişilerin eğitildiği bir kampa katıldığını ancak zorluğu gerekçesiyle kampı tamamlayamayıp 11 Eylül failleri arasında yer alamadığını aktaracaktı.

Bu sürecin ardından Afganistan içerisinde, özellikle Kabil-Kandahar hattında birçok eğitim kampında bulundu ve zamanla yükseldi. Bu yıllarda, 2001 öncesi dönemde Taliban lideri Molla Muhammed Ömer ile karşılaştı, aynı zamanda Taliban'ın "Afganistan İslam Emirliği"nin çıkardığı bir İngilizce derginin hazırlanmasına katkı sağladı.

12 aylık bir dönemde 8 sayı çıkan bu dergi, ilerleyen yıllarda medya alanındaki tecrübelerine katkı sağlayacaktı.

ABD tarafından hain ilan edilmesi ve öldürülmesi

11 Eylül 2001 saldırıları ve ABD'nin Afganistan'ı işgali sonrası Adem Yahya Gaden, diğer birçok El Kaide lideri gibi Pakistan içlerine sığındı.

Bu yıllarda birçok kere Pakistan tarafından yakalanmanın eşiğine gelen Gaden, nihayetinde kurtularak El Kaide'nin önemli isimleri arasında yükselecekti.

El Kaide ABD'nin askeri işgalinden sonra toparlanma sürecine girerken Adem Yahya, örgütün medya yapılanmasında ciddi rol oynadı. El Kaide'nin medya kolu Es Sahab'ın videolarına katkı sunan ve birçok videoda da yer alan Gaden, örgütün çıkardığı dergilere öncülük ederken, El Kaide'nin İngilizce yayınlarına üst çıtadan katkı sağladı.

2006 yılında ABD, örgüt içerisindeki rolü sebebiyle Adem Yahya'nın, bir diğer adıyla 'Amerikalı Azzam'ın başına ödül koydu ve Adem Yahya Gaden "vatan haini" ilan edildi.

ABD'de oldukça büyük bir suç olan vatana ihanet suçlaması, Amerikan devletinin düşmanları ile işbirliği sebebiyle yapılıyor.

ABD'nin 'vatan haini' ilan ettiği ilk ve tek Müslüman

ABD tarihinde yaklaşık 40 isim vatana ihanetle suçlanırken, Adem Yahya Gaden, 54 yıl aradan sonra hain ilan edilen ilk isim ve ABD'nin hain ilan ettiği ilk ve tek Müslüman olacaktı.

İlerleyen yıllarda Adem'in El Kaide içerisindeki faaliyetleri ve medyadaki rolü artarken, ABD'nin de Adem'i arayış süreci hız kazandı. Birkaç kez izine rastlandığı ve öldürüldüğü iddia edilse de bu doğrulanamadı.

En sonunda, 19 Ocak 2015 tarihinde, ABD'nin Pakistan-Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan'da düzenlediği insansız hava aracı saldırısında hedef alındı.

Adem Yahiye Gaden söz konusu saldırıda, El Kaide'nin elindeki Batılı rehineler Giovanni Lo Porto ve Warren Weinstein ile birlikte öldürüldü.

Öldüğü zaman 36 yaşındaydı.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …