abd ye gore gani nin afganistan dan kacmasi taliban ile anlasmayi bozdu 01
abd ye gore gani nin afganistan dan kacmasi taliban ile anlasmayi bozdu 01

ABD’ye göre Gani’nin Afganistan’dan kaçması, Taliban ile anlaşmayı bozdu!

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etme kararı almasının Washington’un Taliban’la anlaşma imzalamasını son anda engellediğini belirtti.

Financial Times’a demeç veren Halilzad“Gani’nin gidişi, Taliban’la Kabil’in İslamcıların eline geçmesinin önlenmesine ve siyasi geçiş süreciyle ilgili müzakerelerin başlatılmasına yönelik anlaşmanın son anda bozulmasına neden oldu” dedi.

“ABD’nin Taliban’la hareketin üyelerinin Kabil’e girmeyeceği konusunda son ana kadar anlaşması mevcuttu, ancak Gani’nin Afganistan’ı terk etme kararı güvenlik alanında bir boşluk olmasına yol açtı ve bundan dolayı Taliban üyeleri aynı gün Kabil’e girdi, ardından sivillerin ve askerlerin kaotik bir şekilde tahliye süreci başladı ve Doha’daki müzakereler sonlandı” diye devam eden Halilzad, “Gani kaçtıktan sonra hukuk ve yasal düzenle ilgili sorunlar oluştu. Taliban, ‘Şimdi Kabil’in güvenliğine ilişkin sorumluluğu üstlenecek misiniz?’ sorusunu yöneltti. Daha sonra neler olduğunu bizzat biliyorsunuz. Bu sorumluluğu almayı planlamıyorduk” ifadelerini kullandı.

Halilzad, Afgan hükümeti ile Taliban’ın müzakere yapmamalarının ya da taraflardan birinin çekilmesinin sorumluluğunu almayacağını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

New York Üniversitesi artık öğrencilerin alay konusu!

Öğrenciler,  ABD üniversitelerinde ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına karşı uygulanan yaygın baskıyla mücadele etmeye devam …

İsrail lobisi üniversitelerin ensesinde; gözaltılar gençleri yıldırmıyor!

Columbia, Yale, Newyork.. ABD’nin en prestijli üniversiteleri. Her biri, İsrail vahşetine karşı haykıran öğrencilerin anlamlı …