51804
51804

“ABD’nin Suriye’deki stratejisi başarısız oldu”

Akademisyen Robert S. Ford, Foreign Affairs'te yayınlanan değerlendirmesinde, ABD'nin Suriye'deki stratejisinin başarısız olduğunu savundu.

Akademisyen ve araştırmacı, aynı zamanda ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Stephen Ford, Foreign Affairs'te yayınlanan , ABD'nin Suriye'deki stratejisinin başarısız olduğunu savundu.

"ABD'nin önceki Başkanı Donald Trump'ın, kendilerini başka bölgelerde "devlet inşası" işinden çekme yönünde bir siyaset izlediğini" ifade eden Ford, bunun yerine askeri güç ve iktisadi baskı metodunun izlendiğini belirtti. Ford, ABD gözetiminde YPG'nin bölgede küçük bir devletçik kurduğunu söyledi.

"YPG yönetimi Amerika'nın bebeği"

Ford, geçen 6 yılda ve harcanan yaklaşık 2.6 milyar dolara rağmen, bu küçük devletin halen Amerika'nın bebeği konumunda olduğunu, kendi kendine ayakta duramadığını ve bağımlı durumda olduğunu savundu. Değerlendirmede ABD'nin Suriye'deki çatışmaları kendisine tehdit olmaktan çıkaramadığı, Şam'da siyasi reformlar yapılmasını sağlayamadığı, IŞİD'in bölgede kalan hücrelerini mağlup edemediği ve istikrarı getiremediği kaydedildi.

Ford, özellikle IŞİD'in bölgede saldırılarını artırarak sürdürdüğünü ve kontrol altına alınamadığını ifade ederek, ABD'nin desteklediği grupları da eleştirdi.

"Araplar ve Kürtler arasında artan gerilim"

ABD'nin YPG'li müttefiklerinin bölgede Araplar ve Kürtler arasındaki gerilimi artırdığını savunan Ford, özellikle Arapların, bölgede ABD eliyle yayılan Kürt etkinliğinden ve petrol sahaları üzerindeki YPG kontrolünden rahatsızlık duyduğunu vurguladı. Ford bölgede Arapların sıklıkla protesto gösterileri düzenlediğini, YPG'nin ise Türkiye kontrolündeki Arap yerleşimlerine bombalı araç saldırıları gerçekleştirdiğini, bu durumda taraflar arası tansiyonun ciddi oranda yükseldiğini kaydetti.

Mevcut Amerikan siyasetinin Suriye'de elde edebileceği bir başarı olmadığını savunan Ford, ayrıca ABD desteği olmadan YPG'nin Türkiye, Esed rejimi ve YPG'ye karşı üç cepheli bir savaşla karşı karşıya kalacağını dile getirdi. Ford, bu koşullarda ABD'nin Suriye'de sonsuza kadar kalmasının gerekeceğinin, ABD'nin Rusya ve Türkiye ile daha fazla iş birliğine giderek çözüme yönelik adım atması gerektiğinin altını çizdi.

"Çözüme yönelik strateji izlenmeli"

Rusya ile IŞİD karşıtı ortak operasyonlar gerçekleştirilmesi, Türkiye ile de sınır hattının güvenliğinin sağlanması gibi garantilerle ortaklık kurulabileceğini belirten Ford, eğer ABD doğrudan YPG'ye destek olmazsa, Türkiye ile iş birliğinin daha kolay olacağını söyledi. Ford, gerekirse YPG'nin Rusya tarafından desteklenebileceğini öne sürerek, Suriye'de Rusya destekli olan ve Esed rejimine bağlı faaliyet gösteren "Beşinci Kolordu" modelini örnek gösterdi.

ABD'nin Suriye'de çözüme yönelik bir strateji izlemesi gerektiğini kaydeden Ford, Rusya ile İran'ın ülkedeki etkisinin 2011 öncesine dayandığını, ABD'nin ülkedeki çok kısıtlı varlığının, bu etkiyi dizginlemede ciddi bir rolü olmadığını savundu.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Suriye’de tansiyon yükseliyor: ABD askeri varlığını güçlendiriyor

ABD ordusu, Suriye’nin Haseke ve Deyrizor illerindeki üslerine takviye kuvvet gönderdi. Yaklaşık 40 araçtan oluşan …

Barış Pınarı bölgesinde MİT destekli IŞİD operasyonu

Barış Pınarı bölgesinde MİT’in sağladığı istihbarat desteğiyle düzenlenen IŞİD operasyonunda örgüt sorumlusu olduğu iddia edilen …