00:48 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ABD’den Sudan’a İsrail şartı!

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, Pompeo’nun Sudan’ın terörizmi destekleyen devletler listesinden çıkarılmasını İsrail ile normalleşme meselesine bağladığını belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, ABD Dışişleri Bakanı’nın Hartum’a yaptığı son ziyarette “Sudan’ın terörizmi destekleyen devletler listesinden çıkarılmasını İsrail ile normalleşme meselesine bağladığını” söyledi.

Kameruddin, yerel ajanslara verdiği röportajda ”Pompeo, Amerikan yönetiminin Sudan’ı terörizme sponsor olan ülkeler listesinden çıkarma olasılığını inceleme sözü verdi, ancak Tel Aviv ile resmi normalleşme karşılığında” ifadelerini kullanırken Pompeo’nun iki konuyu bir sepete koyduğunu vurguladı.

Ömer Kameruddin, Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan’ın Pompeo’ya “Sudan ekonomik olarak ne kazanacak? Ya da terör listesinden ne zaman çıkarılacak?” sorularını sorduğunu, Pompeo’nun ise net bir taahhütte bulunmadığını ve Sudan’ın adını terör listesinden çıkarmak için bir süre sınırı belirlemediğini ifade etti.

Pompeo, kayda değer olmayan Amerikan yardımı hakkında konuştu” diyen Kameruddin, ”Sudan’a normalleşme karşılığında Amerikan terörizm listesinden çıkarılmanın yanı sıra büyük Amerikan yatırımlarının ülkeye girişi teklif edildi” dedi.

Sudanlı bakan, Pompeo’nun ABD hükümetinin meseleyi İsrail ile birlikte inceleyip ardından Hartum’u ABD’nin terörizmi destekleyen devletler listesinden çıkarma konusunda bilgilendireceğine dair söz verdiğini kaydetti.

 

DİĞER GELİŞMELER