23:40 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

ABD’den Rusya’nın enerji hattı projesine yeni yaptırım hazırlığı

ABD’nin, Rusya’nın Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine yönelik yeni bir yaptırım yasası hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Reuters Haber Ajansı’nın yasa taslağını gördüğünü iddia ettiği ve ABD’li bir senatörün yardımcısına dayandırdığı haberine göre, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesine yönelik yaptırımların genişletilmesi öngörülüyor.

Geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe giren “Avrupa’nın Enerji Güvenliğini Arttırma Yasası” kapsamında, İsveç ve Hollanda ortaklığındaki Allseas şirketine, Kuzey Akım 2 projesinde yer almalarından dolayı yaptırım uygulanmasına gidilmişti.

Allseas şirketine getirilen yaptırımlarla boru hattının denizaltındaki çalışmalarının durdurulması hedeflenmişti.

Bu defa hazırlanan yeni yasa taslağıyla birlikte Rus Gazprom şirketi önderliğinde iki ayrı Rus şirketinin yürüttüğü boru döşeme çalışmasının hedefleneceği ifade ediliyor.

Söz konusu yasa taslağı, boru döşeme işini yürüten şirketlerle bu şirketlere hizmet veren diğer kurumların da ABD’nin yaptırımları listesine alınmasını öngörüyor.

Yeni yasa taslağına destek veren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü Ted Cruz, konuyla ilgili olarak, “Boru hattında yer alan ve boruların döşenmesi faaliyetine destek veren tüm kurumlar net biçimde, süratle ve sert yaptırımlarla karşılaşacaklar” dedi.

Söz konusu yaptırımların yürürlüğe girebilmesi için yasa tasarısının hem Temsilciler Meclisi hem Senato tarafından kabul edilmesi ve ardından da Başkan Donald Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

ABD’nin bu tavrına rağmen Almanya’daki çoğu siyasetçi ve enerji firması, Kuzey Akım 2 boru hattı projesine destek veriyor. ABD yönetimi buna karşılık kendilerinin Avrupa’ya tankerlerle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) transferi yapabileceğini dile getiriyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, ABD’nin yeni yaptırımlar getirme girişimlerini eleştirdi ve bunun uluslararası hukuk kurallarıyla çelişeceğini dile getirdi.

Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattını inşa eden şirketler birliğinden yeni yasa tasarısına yönelik henüz bir yorum ya da açıklama yapılmadı.

DİĞER GELİŞMELER