06:17 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

ABD’de koronadan sonra yeni virüs: Salmonella

Koronavirüs ının en çok etkilediği yerlerden olan ABD'de Kovid-19'un ardından ayrı bir hastalık baş gösterdi. Ülkede Kanada'ya ihraç edilen kırmızı soğanda Salmonella ünü tespit edildi. Bu kapsamda ABD'den alınan tüm ürünler toplatıırken virüsün şeftalilerde de olabileceğinden endişe ediliyor.

Kanada'da son birkaç hafta içinde hızlı artan Salmonella virüsünün hakkında araştırma yapan uzmanlar, ABD'den ithal edilen kırmızı soğanla ilişkili olduğunu tespit .

ŞEFTALİYE DE BULAŞMIŞ OLABİLİR

Salgının devam etmesiyle ilgili araştırmalarını sürdüren uzmanlar, ABD'den ithal edilen başka yiyeceklere de odaklandı. Olası bir bulaşma durumuna karşı incelemelerini sürdüren yetkililer, yine ABD'den ithal edilen şeftalilerde de Salmonella virüsü olabileceği endişesi incelemelerini sürdürüyor

Kanada Gıda Denetleme Kurumu, halkı ABD menşeili şeftali almamaları konusunda uyarıyor. Kanada hükümeti, şeftali sevkiyatı yapan ABD'li şirketten ürünlerini toplaması çağrısı yaptı. Öte yandan kurumu, ürünlerin toplu olarak satılmış ve bir marka adıyla satışa sunulmuş olabileceğini ifade ederek, Kanadalıları çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.

KIRMIZI SOĞAN UYARISI

Ay başında 'nde Kaliforniya merkezli bir şirket tarafından 50 eyalete dağıtılan ve bakteriyel salgın olan salmonella içerdiğinden şüphelenilen kırmızı soğanların piyasadan toplanmasına karar verilmiş, federal sağlık yetkilileri, 30 eyalette şu ana kadar yaklaşık 400 kişiye bulaşan salgınının kırmızı soğan tüketimiyle bağlantılı olduğunu ve Kaliforniya merkezli Thomson International Inc. of Bakersfield isimli şirketin olası kaynak olarak belirlendiğini bildirmişti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, şirketin ajansı, potansiyel olarak kontamine olan kırmızı soğanla aynı ortamda tutulan diğer tüm soğan çeşitlerini de (beyaz, sarı ve tatlı) çapraz kontaminasyon riski nedeniyle toplatacağı konusunda bilgilendirdiğini aktarmıştı.

SALMONELLA VİRÜSÜ

Ağırlıkları 5 ile 50 kilo arasında değişen ve ABD'nin yanı sıra Kanada'ya da gönderilen ambalajlarının 1 'tan itibaren sevk edildikleri belirlenmişti.

Ölümcül bakteriyel hastalık olarak bilinen salmonella, , ateşlenme, karın ağrısı, , ve diğer semptomlar gösteriyor ve 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkıyor. Enfeksiyona yakalananların tedavisi 2 ile 4 hafta arasında değişiyor.