16:05 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

ABD’de kaos: Trump destekçileri Kongre binasını bastı, 4 ölü

ABD'de seçim sonuçlarını kabul etmeyen Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basması sonucunda ülkede geniş çaplı bir kaos yaşandı.

ABD'de seçim sonuçlarını kabul etmeyen Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basması sonucunda ülkede geniş çaplı bir kaos yaşandı.

Uzun süredir 6 Ocak'ta Washington'da seçim sonuçlarına karşı gösteri düzenlemeyi planlayan Trump destekçileri Kongre binasını bastı.

Bugün Kongre'deki görüşmelerle, ABD seçimlerini Joe Biden'ın kazandığı resmi olarak tescil edilecekti.

Kongre'ye baskın

Ellerinde Konfederasyon bayrakları ve Trump posterleri bulunan, bazıları silahlı binlerce gösterici ABD Kongresi'nin etrafını sardı.

Göstericiler ilerleyen saatlerde Kongre'nin içlerine kadar girmeyi başarırken, Kongre'deki ABD'li siyasetçiler tahliye edildi. Göstericiler, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi birçok üst düzey siyasetçinin ofislerini de bastı.

Kongre'nin güvenlik görevlileri ve polis olayları bastırmakta yetersiz kalırken, bölgeye Ulusal Muhafız birlikleri sevk edildi.

Gün boyunca devam eden gerilim neticesinde en az 4 kişi ölürken, çok sayıda kişi yaralandı ve onlarca kişi de gözaltına alındı. Yaralananların 14'ünün polis olduğu belirtildi.

Kongre içerisinde de polis ve göstericiler arasında karşılıklı olarak silahlar çekildi.

"Darbe girişimi"

ABD medyası ve siyasetçiler olayları bir darbe girişimi olarak nitelerken, 20 Ocak'ta görevi devredecek olan Trump'ın, bu tarih beklenmeden görevden alınması gerektiğini söyledi.

Bölge genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların genel merkezlerinde ve Kongre yakınlarında bomba bulundu.

Olaylarla beraber birçok Beyaz Saray ve Kongre yetkilisi istifa etti. Trump'ın başkan Yardımcısı Mike Pence de açıkça Trump'a karşı tavır aldı. Trump da Twitter'dan Pence'i hedef alırken, Pence Trump'ı takibi bıraktı.

Olayların şiddetlenmesiyle Trump, taraftarlarına "eve dönün" çağrısında bulundu.

Trump'a sosyal medyadan engel

Birçok sosyal medya sitesi olayların ardından Trump'ın hesaplarını engelledi.

Başta Twitter ve Facebook olmak üzere Trump'ın hesapları geçici bir süreliğine engellenirken, Twitter, ihlallerin devam etmesi durumunda ise hesabını askıya alacağını duyurdu.

Göstericilerin dağıtılmasının ardından Kongre yeniden toplanırken, ABD siyasetinde büyük bir gerilim hakim.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER