abd yunanistan a asker konusladirma pesinde 01
abd yunanistan a asker konusladirma pesinde 01

ABD, Yunanistan’a asker konuşladırma peşinde!

Yunanistan ve ABD’nin imzaladığı savunma anlaşması sonrası bölgede yeni gelişmeler yaşanıyor. Yunan medyasına göre ABD, Türk sınırına yakın Dedeağaç bölgesine askeri sevkiyat yapıyor. Sevkiyatın boyutunun önceki seferlere kıyasla daha büyük olacağı açıklandı.

ABD, Yunanistan’ın Türk sınırına yakın Dedeağaç bölgesinde askeri sevkiyat hazırlığında.

Açıklamayı ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt yaptı. “Kasım ayında Dedeağaç limanına yeni bir sevkiyat yapacağız” dedi. Sevkiyatın şimdiye kadarki en büyük askeri sevkiyat olduğunu söyledi. “Bu defa Dedeağaç’a gelecek ABD uçakları ve helikopterlerin sayısı, her defasından fazla olacak.” dedi.

Yunan Ta Nea Gazetesi’ne göre ABD Dedeağaç’ta saldırı helikopterleri, İHA’lar, tank ve zırhlı araçlarını konuşlandıracak.

Gazete sevkiyatın detaylarının Yunan ve Amerikalı yetkililer tarafından Eylül ayında görüşüldüğünü söyledi.

Yunan gazetesine göre ABD’nin bu bölgeye askeri yığınak yapma amacı boğazları baypas etmek. ABD’nin Dedeğaç’a verdiği önemin bir diğer nedeniyse Türkiye’yle Rusya’nın yakınlaşması durumunda bir karşı denge oluşturmak.

Dedeğaç bölgesine ilk sevkikat “Defender Europe 21” tatbikatı sayesinde yapılmıştı. Bölgeye 145 helikopter, 1800’ün üzerinde zırhlı araç ve 20 binden fazla askeri personel getirilmişti. Balkanlar ve bazı Avrupa ülkelerini kapsayan tatbikata ilk kez Yunanistan da dahil edilmişti.

Yunanistan Dedeağaç limanının yanı sıra ABD’ye Yunan Kara Kuvvetleri’ne ait “Yunuli” karargahını da tahsis etti. Tesiste 300’ü aşkın Amerikan askeri barınabileceği öne sürüldü.

İlginizi Çekebilir

Tartışmalar dinmiyor: İngiltere’nin Ruanda planı hayata geçiyor

Birleşik Krallık Parlamentosu, 18 Nisan 2024 tarihinde, Manş Denizi üzerinden yasa dışı yollardan İngiltere’ye giren …

Hamas Katar’dan ayrılmayı düşünüyor

Wall Street Journal gazetesi bugün (Cumartesi), Hamas hareketinin siyasi liderliğinin, ABD Kongre üyelerinin İsrail ile …