23:27 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

ABD ve İran arasında tutuklu takası konusunda anlaşmazlık

ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Ken Cuccinelli, ‘ticari sırları çalma’ suçlamasından Kasım 2019’da beraat eden ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı tespit edilen İranlı bilim insani Sirus Asgari’yi uzun süredir iade etmeye çalıştıklarını ancak Tahran’ın teslim alma sürecini ertelediğini söyledi.

Cuccinelli, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yasa dışı yollardan ABD’ye giren 11 İranlıyı ülkelerine geri göndermeye çalıştıklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e hitap eden Cuccinelli, “Birdenbire onları geri istediğini söylüyorsun. Vatandaşlarınızın gerçekten geri dönmesini istiyorsanız, bir uçak gönderip hepsini teslim alın” ifadelerini kullandı.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise, ülkesinin tüm tutukluların takasını uzun süre önce teklif ettiğini ancak hala ABD’nin yanıtını beklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi ise Cuccinelli’ye yanıt vererek, Zarif’in Eylül 2018’den beri aleni bir şekilde tutuklu takasını önerdiğini vurgulayarak, “Dünya ifadelerinizi değil, eylemlerinizi izliyor. Vatandaşlarımızı serbest bırakın” şeklinde çağrıda bulundu.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’e göre Zarif, İran’ın 2018’de ABD ile tutuklu takasına hazır olduğunu duyurduğunu hatırlatarak, “O zamandan beri söylediğimiz bu. ABD’liler henüz bize yanıt vermedi” dedi.

İranlı kaynaklar, iki ülke arasında tutuklu takası konusunda bir süredir müzakerelerin yapıldığını ve ABD’nin 2018’den beri İran’da alıkonulan eski bir ABD Donanma askeri Michael White’ın serbest bırakılması için görüştüğünü söyledi.

Eski ABD askeri White, geçtiğimiz Mart ayında sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldı ancak hala İran’da bulunuyor.

White’ın hangi İranlı tutuklu ile takas edileceği henüz belli değil fakat ABD’li bir yetkili, eski ABD askerinin Asgari karşılığında takas edileceğine ilişkin haberleri reddetti.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsviçreli mevkidaşı Ignazio Cassis ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin İran’daki çıkarlarını koruyan ve ABD vatandaşlarının geri getirilmesine yardım eden bir güç olarak İsviçre’nin oynadığı sürekli ve yapıcı rol için kendisine teşekkür etti.

DİĞER GELİŞMELER