04:43 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ABD: Türkiye Rusya’dan silah almaktan kaçınmalı!

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve tüm ABD müttefiklerinin Rus silahı satın almaktan kaçınmaları gerektiğini, aksi takdirde yeni yaptırımların gelebileceği uyarısında bulundu.

Foreign Press Center’da (FPC) sanal bir etkinlikte konuşan Blinken, Biden’in Ermenistan meselesiyle ilgili uzun süredir devam eden görüşleri göz önüne alındığında, son kararının sürpriz olmadığını söyledi. Blinken ayrıca, Türkiye’nin Washington için kritik bir NATO müttefiki olduğunu yineledi ve iki tarafın sorunlarını çözebilecekleri umudunu dile getirdi.

Blinken, Türkiye ve diğer ABD müttefiklerinin gelecekte S-400’ler dahil olmak üzere Rus silahlarını satın almaktan kaçınmalarının önemli olduğunu söyledi.

 
 

Blinken, “Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası”na atıfta bulunarak, “Rus savunma kuruluşlarıyla yapılan önemli işlemler yine CAATSA’ya tabi olabilir ve bu halihazırda uygulanan yaptırımlardan ayrı ve ilave olarak uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu hava savunma sisteminin Rusya’ya “gelir, erişim ve nüfuz” sağladığını belirten Blinken, S-400 alımının sadece ABD’nin değil, NATO’nun ve askerlerinin güvenliğine karşı da bir tehdit olduğunu iddia etti.

‘Biden kararını ilk önce Erdoğan’a duyurdu’

Joe Biden’ın resmi olarak “Ermeni Soykırımını” tanıyacağını ilk önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bildirdiğini ifade eden Blinken, “Anlaşmazlıklarımızı açık, doğrudan, dürüst bir şekilde ifade ederek Türkiye’ye saygı göstermeliyiz ve aynısını Türkiye’den de bekliyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Blinken, Biden’ın haziran ayında yapılması beklenen NATO toplantısında Türk mevkidaşı ile görüşeceğini ifade etti.

Biden, 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni Soykırımı’nda ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “ABD Başkanı Biden, bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız, hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır” diyerek tepki gösterdi.

DİĞER GELİŞMELER