17:14 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

“ABD tarihinin en karanlık dönemi ile karşı karşıya kalabilir”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme İdaresi’nin yöneticiliğini yapan doktor Rick Bright koronavirüs krizine dair açıklamada bulundu.

ABD yönetimini Corona-19 virüsü salgınına karşı hazırlıklı olunması konusunda uyardığı gerekçesiyle görevden alındığını ileri süren eski Sağlık Bakanlığı görevlisi doktor Rick Bright, “ülkenin modern tarihinin, en karanlık kışı ile karşı karşıya kalabileceği” uyarısında bulundu.

Görevden alınmadan önce Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme İdaresi’nin yöneticiliğini yapan doktor Rick Bright, Kongre Enerji ve Ticaret Komitesi’nde bugün ifade verdi.

“ABD’nin aşı planı yok”

Rick Bright , ABD’nin henüz bir aşı planı olmadığını belirtti ve bunun ciddi bir endişe kaynağı yarattığı uyarısında bulundu.

Kongre’nin internet sitesinde yayımlanan ifadesinde Bright, “Fırsatlar penceresi kapanıyor. Bilimi temel alan koordineli ulusal bir çözümü geliştiremediğimiz takdirde, korkarım, pandemi daha uzun sürecek, daha önce eşi görülmemiş hastalıklar ve ölümlerle durum çok daha kötüleşecek.” dedi.

Bağışıklık sistemleri konusunda uzman olan doktor Bright, Covid-19 virüsünün sonbaharda yeniden canlanacağını ve mevsimsel grip vakalarıyla birlikte ülkenin sağlık sistemine büyük darbe vuracağı tahmininde bulundu.

Doktor Bright, Covid-19 virüsüne karşı aşı geliştirilmesi ve gerekli malzemenin stoklanması için yatırım yapılması konusunda erkenden yaptığı uyarılar yüzünden eleştiri oklarının hedefi olduğu görüşünü dile getirmişti.

Trump’ın tepki gösterdiği uzman

Başkan Donald Trump, “huysuz adam” diye tanımladığı Bright’ın suçlamalarını sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla daha önce reddetmişti.

ABD’de Covid-1 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1777 artarak 85 bin 268’e yükseldi.

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, ABD’de virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 21 bin 918 artarak 1 milyon 432 bin 86’ya ulaştı. Ülkede son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1777 artarak 85 bin 268’e yükseldi.

DİĞER GELİŞMELER