08:42 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

ABD Savunma Bakanı Gürcistan’da!

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya’nın baskısına maruz kalan ülkelerle ittifakı güçlendirmeyi amaçlayan Karadeniz gezisinin ilk ayağı olarak Gürcistan’a gitti.

2014’ten bu yana bölgeyi ziyaret eden ilk ABD Savunma Bakanı olan Austin, askeri eğitim programını yenilemeye çalışacak ve Washington’un NATO’ya tam üyelik talebinde bulunan Gürcistan’a bağlılığını gösterecek.

Austin’in ziyarete başlamasından önce, üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretin Rusya baskısı karşısında ön saflarda bulunan ülkelerin egemenliğini güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı.

Rusya’nın Gürcistan’ın iki ayrılıkçı bölgesinde (Abhazya ve Güney Osetya) askerleri bulunuyor. Rusya, Gürcistan’ın NATO’ya tam üye olma girişimlerini reddediyor.

ABD yıllardır Gürcistan ordusuyla NATO ile ortak çalışmaya ve ülkeyi savunmaya odaklanan eğitim programlarına öncülük ediyor.

Florida Uluslararası Üniversitesi’nde siyaset bilimci olan David Kramer’e göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Rusya veya Çin’e yönelik kayma olasılığını önlemek için Gürcistan’a daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Austin, Tiflis’ten sonra Ukrayna ve Romanya’ya da Rusya’ya karşı destek mesajıyla gidiyor.

Pentagon, özellikle Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinden bu yana, bu bölgeyi potansiyel bir çatışma noktası olarak görüyor.

DİĞER GELİŞMELER