47053
47053

ABD: İsrail Arapların ilhak ile ilgili uyarılarını dikkate alacak

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, İsrail’in, Arap dünyasında ilhak planına itiraz eden ve uyarılarda bulunan yetkilileri dikkate alacağını söyledi.

İsrail devlet radyosu Kan’da dün (pazartesi) bir yayına katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David , ilhakla ilgili Washington ve Tel Aviv arasında anlaşma olup olmadığı sorusuna, şöyle yanıt verdi:

“İsrail hükümetindeki yetkililerin, özellikle Donald Trump’ın önerdiği Barış Planı’nın temel vizyonunu korumak amacıyla, Arap ülkelerinden yapılan açıklamaları genel değerlendirmeler kapsamında dikkate alacaklarından eminiz. İsrail geçmişte Arap ülkeleriyle ilişkileri hakkında doğru ve zekice kararlar aldı. Aynı şekilde son yıllarda Körfez ülkeleriyle ilişkilerini ortak çıkarlar temelinde büyük ölçüde ileriye taşıdı. Bölge ülkelerinin ilhak konusunda endişeli oldukları sır değil. İsrail bu konuda hangi yolu seçerse seçsin, bunu, planın temel vizyonunu koruyarak uygulayacağına eminim.”

Trump’ın önerdiği planın karşı karşıya olduğu problemin, İsrail’de plana yönelik iç ihtilaflar olduğunu öne sürdü. Schenker, bu ihtilafların İsrail’deki koalisyon hükümetinde gerginlik oluşturacak derecede ciddi olduğunu ve bu durumun ilhak planını uygulama takviminin ertelenmesine yol açabileceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1 Temmuz’dan itibaren Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etme vaadinde bulunmuştu.

Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel HaYom gazetesi, dünkü sayısında, Netanyahu ve koalisyon ortağı Benny Gantz’ın ilhak planıyla ilgili ikili görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Haberde, Netanyahu’nun görüşme sırasında Gantz’a, ‘ya ilhak planına destek vermesini ya da koalisyon hükümetini feshederek yeniden erken seçim kararı almayı’ önerdiği belirtildi.

Gazetenin haberine göre, Gantz bu öneriye yanıt olarak ‘ilhakın gerçekleşmesini istediğini ancak bunun İsrail’e faydalı olacak şekilde ve İsrail’i tüm dünya ile çatışmaya sokmadan yapılması’ gerektiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …