28697
28697

ABD İran’a yönelik yaptırım muafiyetlerini tümüyle kaldırdı

Pompeo yaptığı açıklamada “Bugün, İran’daki nükleer projelerin tümüyle ilgili yaptırım muafiyetlerinin sona erdiğini duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada, eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan anlaşma kapsamında İran’a uygulanan yaptırımlara yönelik sağlanan muafiyetlerin kalan kısmını da sonlandırdığını duyurdu. Söz konusu muafiyetlerden bugüne kadar İran Nükleer Anlaşması’na hala taraf olan ülkeler faydalanıyordu.
Pompeo yaptığı açıklamada “Bugün, İran’daki nükleer projelerin tümüyle ilgili yaptırım muafiyetlerinin sona erdiğini duyuruyorum” ifadelerini kullandı.
Pratikte bu karar, nükleer program hakkında İran ile imzalanan uluslararası anlaşmaya hala bağlı olan ve İran’ın nükleer projelerine katılan ülkelerin, bu projelerden çekilmedikleri takdirde ABD tarafından yaptırımlarına tabi tutulacağı anlamına geliyor.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 2015 yılında imzalanan İran Nükleer Anlaşması’ndan 2018 yılında çekildiğini duyurmuştu ve İran’a yeni yaptırımlar uygulamıştı.
Buna rağmen Trump yönetimi, bu projelerin İran Nükleer Programı’nın nükleer silah üretme gücünü sınırlamayı amaçladığı iddiasıyla İran ile nükleer silahların yayılmasını önleme faaliyetlerine ilişkin yaptırımları birçok kez ertelemişti.
İran ile P5+1 ülkeleri (İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya) arasında imzalanan nükleer anlaşmaya göre Tahran yönetimi, ekonomisini felç eden yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programına sınırlama getirmeyi kabul etmişti.
Tahran yönetimi, Batı’nın İran’ın nükleer silah üretmeye çalıştığı yönündeki iddialarını uzun süredir yalanlıyor.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …