10:53 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

İran intikam saldırısını nükleer bomba ile mi yapacak?

'ın misilleme saldırısı yaklaşırken 'le savaş tehdidi havada kaldı 

İran'ın İsrail'in konsolosluğuna yönelik saldırısına vereceği tepkinin nası olacağı konusunda spekülasyonlar sürüyor. Riyal halihazırda sıkıntılı durumda ve nükleer saldırı söylentileri artıyor

11 gündür İran'ın üzerinde kara bulutlar dolaşıyor..

İsrail'in İran'ın Şam konsolosluğunu bombalayarak üst düzey bir general ve diğer altı subayı öldürmesi, İranlıların savaşının kendi kıyılarına doğru ilerliyor olabileceğinden korkmasına neden oldu.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, münasebetiyle yaptığı konuşmada, büyükelçilik ve konsoloslukların egemen bölge olarak kabul edildiğini vurguladı. Onlara yönelik bir saldırının İran'a yönelik bir saldırıyla eşdeğer olduğunu belirtti.

“Siyonist rejim büyük bir hata yaptı ve cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır” dedi.

Her ne kadar bazı İranlı yetkililer bu duyguları dile getirse de, misillemenin planlandığına ya da nasıl olacağına dair başka bir teyit henüz gelmedi.

Hamaney tarafından atanan kişilerin kontrol ettiği İran devlet televizyonu bu süre zarfında konudan uzak normal programlar yayınlamaya devam ediyor.

İsrail ile İran arasında nedeniyle yaşanan gerginliklere ilişkin haberler neredeyse ekranlarda yer almıyor. Bunun yerine raporlarına ve bayram kutlamalarına öncelik veriliyor.

İran'ın çevrimiçi medyasında işler bundan daha farklı beklenemezdi.. Burada odak noktası neredeyse Gazze savaşı ve onun etkileri olmuş durumda ve büyük ölçüde Batı medyasında Tahran'ın neler yapabileceğine dair spekülasyonlar dönüyor.

Batılı ülkeler bölgedeki vatandaşlarına yüksek alarma geçmelerini söyledi. İsrail, İran'ın saldırması durumunda karşılık vereceğini belirtti.

Bu tepkinin doğrudan İran'dan mı, yoksa Yemen'deki Husi hareketi, 'daki Hizbullah veya Iraklı paramiliter güçler gibi bölgesel müttefiklerinden birinden mi geleceği belirsizliğini koruyor. Bu yapılanmaların hepsi son altı ay süren savaşta İsrail'i hedef aldı.

Bazı bölgesel kaynaklar önümüzdeki iki gün içinde bir yanıtın görülebileceğini bildirirken diğerleri hiçbir şeye karar verilmediğini söylüyor.

Bu spekülasyon saldırısıyla karşı karşıya kalan İran kamuoyunda, İsrail ve hatta belki de ile topyekün bir savaşın alevlenmesinden korkan endişe yayıldı.

Yapılan araştırmalara göre, İran halkı, toplumsal düzenin bozulmasından ve halk üzerindeki baskıların artmasından endişe ediyor. Bu durumun, İsrail tarafından yapıldığı şeklinde etiketlenerek her türlü eylemin ve muhalefetin bastırılmasına yol açacağını düşünüyor.

Ayrıca, ülkenin zaten zor olan ekonomik durumunun ABD'nin ağır yaptırımları nedeniyle daha da zorlaşacağından endişe ediyor. Yetkililer tarafından açıklanan oranı %40 iken, temel gıda maddelerinde bu oran daha da fazla.

İsrail'in 1 Nisan'da Şam'a saldırmasından bu yana İran riyali dolar karşısında 610.000'den karaborsada 660.000'e yükseldi.

Halk, savaştan ciddi endişe duyuyor ve kıtlık çıkmasından, fiyatların ekmek alamayacak kadar yükselmesinden korkuyor.

Ancak iktidardaki düzene yönelik, krizde fırsatlar olabileceğini düşünen bazı eleştirmenler de var.

İsmini vermek istemeyen bir İran vatandaşı;

“Dürüst olmak gerekirse, İslam Cumhuriyeti'nin bazı olumlu değişiklikler yapmaya zorlanmasına yol açarsa savaşı memnuniyetle karşılarım” dedi.

“Durum vahim. İslam Cumhuriyeti ülkemize hiç uygun değil ve ben onun zayıflamasını ve artık halkımıza baskı yapmamasını isterim. Ancak İsrail'in ne yaptığını gördüğüm için kesinlikle İsrail'den yana değilim. Gazze'deki çocuklara neler yaptı. Tam kapsamlı bir savaş da istemiyorum çünkü bu bizi Sudan'a benzer bir duruma sürükler.” diye ekledi. 

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın