47020
47020

ABD ile Rusya arasında ‘nükleer silahsızlanma’ görüşmesi

ABD ile Rusya arasında nükleer silahsızlanma konusunda görüşmelerin başlaması bekleniyor.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre ABD ile Rusya, 1 yıldan fazla aranın ardından nükleer kapasiteleriyle ilgili görüşmelere Avusturya’nın başkenti Viyana’da Pazartesi başlıyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlere 4 ay kala bu konuda bir anlaşmaya istekli olup olmadığı belli değil.

ABD’nin bu konudaki temsilcisi Marshall Billingslea Viyana’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ile gerçekleştirilecek görüşmede ABD heyetine liderlik edecek. Billingslea, Çin’den de görüşmeye temsilci göndermesini istedi.

Trump, Çin’in de görüşmelere katılması konusunda sürekli ısrarlı oldu ama Pekin bunu reddediyor.

Çin’in 320 nükleer bombası bulunduğu değerlendiriliyor. Bu rakam ABD ve Rusya’nın toplam nükleer kapasitesinin 20’de birinden az.

Bu ay başında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pekin’in görüşmelere katılması konusunda zamanın uygun olmadığını kaydetmişti.

Viyana’da iki gün sürmesi beklenen görüşmelerde ana gündem maddesi 2010 tarihli “New Start Treaty” adlı anlaşma. Söz konusu anlaşma Rusya ve ABD’nin nükleer başlıklarını 1550 ile sınırlandırıyor.

Anlaşma gelecek Şubat ayında sona eriyor fakat kolayca 5 yıl daha uzatılması söz konusu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bunu kolayca uzatabileceğini açıklamıştı. Trump yönetimi ise bu konuda nihai kararını vermiş değil.

ABD ise Çin’in de katılımıyla stratejik olmayan silahları da kapsayan daha içerikli bir anlaşmadan yana. Herhangi bir değişikliğin başarılı olması için ise aylara ihtiyaç var.

ABD’nin müttefikleri Trump yönetimine anlaşmanın uzatılması çağrısı yaparken Çin’i de görüşmelere katılması konusunda cesaretlendiriyor.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …