00:03 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

ABD Dışişleri Bakanı Afganistan’da!

'ın Afganistan'dan çekilme kararını açıklamasının ardından, Antony , başkenti 'e ürpriz bir ziyaret düzenledi.

ABD ile müttefiklerinin 1 'tan itibaren 11 Eylü'e dek Afganistan'dan tamamen çekilme kararının beraberinde getireceği Taliban'ın iktidar ortaklığından rahatsızlık duyan Kabil yönetimi, çekilme açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden karşısında ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken'ı buldu.

Blinken sürpriz Kabil ziyaretinde ayağının tozuyla Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşmeye girdi.

Blinken, kameralar karşısında cumhurbaşkanlığı sarayında Abdullah ile yan yana otururken ABD'nin Afganistan'a desteğinin süreceğine dair konuştu:

“ABD'nin İslami Cumhuriyet'e ve Afganistan halkına devam eden bağlılığını göstermek için geldim. Değişen ama kalıcı  ortaklığımızda konuştuğumuz gibi, Cumhurbaşkanı'nın da dediği gibi yeni bir sayfa açıyoruz, ama bu birlikte yazdığımız bir yeni sayfa.”

Abdullah da Kabil'in ABD güçlerinin 20 yıllık savaştaki fedakarlığına şükran duyduğunu ve Washington'ın çekilme kararını saygıyla karşıladığını söyledi.

Ulusal Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı şöyle konuştu:

“Teşekkürler, Sayın Bakan. Özellikle son yirmi yıldır bizimle birlikteydiniz. Kendi halkımızın yanısıra siz de çok büyük katkılar ve fedakarlıklar yaptınız ve biz de halkınıza, ülkenize, yönetiminize minnettarız. Bir sonraki bölümün yeni aşamasına geçme kararına saygı duyuyoruz, ama aynı zamanda barışa, çı çözüme ve Afganistan halkına karşı devam eden bağlılığınız ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.”