46567
46567

ABD anlaşması sonrası Taliban’ın artan askeri etkinliği

Taliban’ın, ABD ile imzalanan anlaşma sonrası ülkedeki askeri etkinliğini artırması dikkat çekiyor.

Afganistan’da 2001 yılında başlayan savaşın tüm taraflarında geleceğe dair beklentilerin çoğaldığı bir süreçte Taliban, etkinliğini geleneksel silahlı hareket kültürünün ilerisine taşıyor.

Ülkede son dönemde, özellikle ABD ile Taliban arasında 29 Şubat tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da imzalanan anlaşmanın ardından, Taliban’ın yeni döneme hazırlık için askeri ve siyasi faaliyetlerini artırdığı göze çarpıyor.

Bu paralelde, Taliban’ın söyleminde artan bir “Afganistan’da İslami hakimiyet” vurgusu dikkat çekiyor.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, bu doğrultuda son dönemde yaptığı paylaşımlarda Taliban’ın eğitim kamplarının görüntülerini servis ederken “Mücahitler, İslam egemenliğinin önündeki engelleri kaldırmak için hazırlık yapıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bölge uzmanları bu söylemin kaynağının, Taliban’ın 2001 yılındaki ABD işgalinden bu yana dillendirdiği amaçlar olduğu görüşünde. Taliban, yaklaşık 20 yıldır devam eden savaşta iki amaçlarının olduğunu belirtiyordu. Bunlar, ABD işgalinin sona ermesi ve ülkede İslami bir yönetimin tesis edilmesiydi.

29 Şubat’ta imzalanan anlaşmayla ülkede ABD işgalinin sona ereceği düşünülürken, Taliban’ın önündeki tek hedef, Afganistan’da “İslami bir iktidar” tesis etmek olarak duruyor.

Taliban’dan ‘askeri geçit töreni’

Taliban hareketi yayınladığı yeni propaganda videosunda, son dönemde artan askeri etkinliğini ortaya koyan bir ‘geçit törenine’ yer verdi.

Afganistan’ın güneyinde çekildiği tahmin edilen videoda Taliban’ın özel kuvvetleri geçit töreni gerçekleştirirken, askeri yapıdaki nispeten profesyonellik dikkat çekti.

Taliban’ın Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader, Siyasi Ofis lider yardımcısı Şir Muhammed Abbas Stanikzay, hareketin kurucusu Molla Ömer’in oğlu olan, askeri komutanlardan Mevlevi Muhammed Yakup, Taliban liderlerinden Siraceddin Hakkani, Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid gibi isimlerin konuşmalarına videoda yer verildi.

“Fatih Kuvvetleri” adlı video çalışmasında Taliban’ın “Fatih Askeri Eğitim Kampı”nda gerçekleştirilen geçit töreninden anlar bulunuyor. Taliban’dan üst düzey bir heyetin önünde gerçekleştirilen geçit töreninde, Taliban’ın “fedai” olarak isimlendirilen biriminin mensupları yer alıyor.

Taliban askeri yapılanması kapsamında birbirinden farklı görevlerde bulunan “fedai” ekipleri oluşturmuş durumda. Videoda 6 farklı fedai grubu yer alıyor.

Bu gruplar sırasıyla;

– Düşmanın toplanma merkezleri, piyade devriyeleri ve üst düzey yetkilileri hedef alan birim,

– Bire bir saldırılar ve pusularda sabit ve hareketli hedeflere saldıran birim,

– Askeri üslere sızarak üst düzey kişileri hedef alan birim,

– Askeri ve istihbari hedeflere özel saldırılar düzenleyen birim,

– Topçu bataryası ve ağır bombalı araçlarla düşman merkezlerini hedef alan birim,

– ‘Lazer’ birimi olarak adlandırılan, gece görüş dürbünleri ve lazer dürbünlü silahlarla düşmanın merkezlerini hedef alan birim.

Taliban’ın askeri kapasitesinin artırırken, ülkede ABD’nin çekilmesi sonrası egemenliğini tamamen tesis etme ve yeni bir rejim kurma hedefine odaklandığı dikkat çekiyor.

Taliban’ın yayınladığı videodan bazı görüntüler:

tb1.png

tb2.png

tb3.png

tb8.png

tb5.png

tb6.png

tb9.png

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

İsrail füzeleri İran’a doğru ateşlendi

ABD medyası, İsrail’in İran’a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran medyası ise, İsfahan kentinde havaalanı yakınında …

BM’den İran – İsrail çıkışı; “Kanlı misilleme döngüsü”

BM Genel Sekreteri Guterres, Orta Doğu’nun felaketin eşiğinde olduğuna dikkat çekerek “Artık bu kanlı misilleme …