ab turkiye oyunun kurallarini degistirmek istiyor 01
ab turkiye oyunun kurallarini degistirmek istiyor 01

AB: Türkiye oyunun kurallarını değiştirmek istiyor

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya, Çin ve Türkiye’nin Avrupa’ya karşı oyunun kurallarını değiştirmek istediğini kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya, Çin ve Türkiye’nin Avrupa’ya karşı oyunun kurallarını değiştirmek istediğini söyledi.

Borrell, Fransa’da yayın yapan haftalık Le Journal du Dimanche gazetesinde kaleme aldığı makalede, Rusya, Çin ve Türkiye’nin ortak üç özelliğinin bulunduğunu iddia ederek, “Dışarıda egemen ve içeride otoriter oluyorlar, herhangi dış bakıştan korunması gereken nüfuz alanları oluşturmayı amaçlıyorlar ve küresel oyunun kurallarını değiştirmek istiyorlar çünkü dünyadaki güç dağılımının artık onların kendi doğduğu dönemle hiçbir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

Borrell, Moskova’nın Belarus üzerinde hakkı olduğunu düşündüğünü ve Avrupalıların sivil halka desteğini engellemeye çalıştığını kaydetti.

Belarus’un yeni bir Ukrayna’ya dönüştürülmemesi gerektiğini dile getiren Borrell, Türkiye’nin Akdeniz’deki eylemlerde farklı yöntemler ortaya koyduğunu ifade etti.

Borrell, Türkiye’nin kendini bölgede temel aktör olarak tanımlamaya çalıştığını belirtti.

Ayasofya Camii’nin Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde yeniden ibadete açılmasının tesadüf olmadığını ifade eden Borrell, “Türkiye birçok dosyada önemli ortak olmaya devam edecek. Bu, büyük komşuyla tehlikeli bir yüzleşme dinamiğinden çıkmamızı sağlamalıdır” dedi.

Öte yandan Borrell, Doğu Akdeniz’deki durumun çözüme kavuşturulması için Türkiye ile diyaloğa şans vermek istediklerini söylemişti.

Doğu Akdeniz hakkında AB’nin çıkarlarını korumaya kararlı olduklarını belirten Borrell, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile dayanışma içinde olduklarını dile getirmiş, Türkiye’nin tek taraflı eylemlerden kaçınmasını istediklerini aktarmıştı.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …