"İsrail'le sınırları belirleme müzakereleri için anlaşmaya varıldı"
israil le sinirlari belirleme muzakereleri icin anlasmaya varildi 01

“İsrail’le sınırları belirleme müzakereleri için anlaşmaya varıldı”

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail’le aralarında uzun zamandır sorun olan kara ve deniz sınırını belirleme müzakereleri için çerçeve anlaşmasının sağlandığını söyledi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, başkent Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, Lübnan ile İsrail arasındaki sınır anlaşmazlığına dair müzakerelerin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun geçen yıl Beyrut’a gerçekleştirdiği ziyaretle yeniden canlandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Lübnan ile İsrail arasında hem kara hem de deniz sınırlarını belirleme müzakerelerin başlayacağını aktaran Berri, Lübnan’ı temsilen Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın öncülüğünde ordunun yer alacağı müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda bilgi vermedi.

ABD’nin önceki deneyimleri bağlamında Lübnan ile İsrail’in deniz sınırını belirlemeye hazır olduklarının farkında olduğuna dikkati çeken Berri, “Deniz sınırları konusunda ABD’den arabulucu olması talebinde bulunuldu ve kendileri de buna hazırlar. Müzakere sürecinin sonucu olarak sağlanacak sınır anlaşması, uluslararası hukuk ve ilgili sözleşmeleri gereği BM’ye verilecektir” dedi.

Müzakereleri yönetme ve en kısa sürede başarıyla sonuca ulaştırmak üzere ABD’nin tüm çabalarını sarf ettiğini aktaran Berri, “Lübnan ile İsrail arasındaki sınırları belirleme anlaşması başarıyla sonuçlanırsa büyük fırsatlar doğar. Özellikle de denizdeki 8. ve 9. blokları kamu borçlarımızı kapatabilirler” diye konuştu.

Çerçeve anlaşmasının 9 Temmuz 2020’de sağlandığını aktaran Berri, iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının giderilmesi için 10 yılını verdiğini ve İsrail’le normalleşme konusuyla ilgisi olmadığına işaret etti.

Fransız petrol şirketi Total’ın Lübnan karasularındaki petrol arama çalışmalarının gecikme sebeplerinden birisinin, İsrail’le sınır anlaşmazlığının giderilmemesi olduğunu ifade eden Berri, “Şu ana kadar gelinen aşama, süreçle ilgili yapılması gerekenleri belirleyecek çerçeve anlaşmasından ibarettir” dedi.