Filistin direnişinin silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın Sözcüsü Ebu Ubeyde, esir takası sürecine ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. Yapılan duyuruya göre, Kassam Tugayları yarın, esir takası anlaşmasının bir parçası olarak 6 İsrailli esiri serbest bırakacak. Serbest bırakılacak esirler arasında Eliya Cohen, Omer Şhem-Tov, Omer Wenkert, Tal Shoham, Avera Mengistu ve Hişam es-Seyyid isimli kişiler bulunuyor.
Ebu Ubeyde, yaptığı açıklamada bu kararın, yürütülen esir müzakereleri çerçevesinde alındığını vurguladı. Filistin direniş grupları daha önce de esir takası süreçlerine dair müzakere kapısını açık tutmuş ve bu konuda uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekmişti.
İsrail’in tavrı süreci etkileyebilir
Kassam Tugayları’nın bu hamlesi, taraflar arasında devam eden müzakerelerin yeni bir aşamaya ulaştığını gösteriyor. Ancak geçmiş süreçlerde olduğu gibi, İsrail’in sahadaki saldırgan tutumunun esir takası anlaşmalarına nasıl bir etkisi olacağı merak konusu.
Daha önceki müzakerelerde İsrail tarafının defalarca anlaşma sürecini baltaladığı ve takas için belirlenen şartları manipüle ettiği biliniyor. Bu nedenle esirlerin serbest bırakılmasına yönelik atılacak adımların, İsrail’in sahadaki tutumuna bağlı olarak değişebileceği ifade ediliyor.
Direnişin Kararlılığı
Filistin direniş grupları, İsrail’in işgal politikalarına karşı verdikleri mücadelede en güçlü kozlarından biri olan esir takası kartını stratejik bir şekilde kullanıyor. Daha önceki yıllarda da esir değişimi süreçleri yaşanmış ve Filistinli esirlerin özgürlüğüne kavuşması için büyük çaba sarf edilmişti.
Kaynak: Mira Haber