egypt sisi postpones washington visit after trump aid v0 swmk3LxUK49oVdJI0erF38mNDYJykUD mlFa LboNAs

Trump’a boyun eğmedi; Sisi, ABD ziyaretini iptal etti!

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın akıl dışı Gazze açıklamalarının ardından planlanan ABD ziyaretini süresiz olarak erteledi. 

Konuya yakın kaynaklara dayandırılan Mısır basını, Kahire’nin hem Washington hem de Tel Aviv’den gelen açıklamalardan rahatsız olduğunu ve ABD yönetimine net bir mesaj gönderdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Mısır’ın Gazze’ye ilişkin Filistinlilerin geri dönüş hakkı olmaksızın yerlerinden edilmesini içeren üç ABD önerisini reddettiğini belirtti.

Mısır, Trump’ın Gazze planına son günlerde defalarca yanıt vererek, tutumunun değişmediğini teyit etti. Kahire ayrıca Trump’ın son yaptırım tehditleri konusunda Washington’dan açıklama talep etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, yaptığı resmi açıklamada, bölgesel ve uluslararası istikrara giden tek yolun, küresel toplumun bölgedeki tüm halkların haklarına saygılı, adil bir yaklaşım benimsemesi olduğunu vurguladı.

Açıklamada, “Filistin halkı, topraklarında ve anavatanlarında barış içinde yaşama hakkı da dahil olmak üzere temel haklarından eşi benzeri görülmemiş bir şekilde mahrum bırakılmaya devam ediyor” denildi.

Mısır, uluslararası toplumu Filistin sorununun çözümü için siyasi bir vizyon etrafında birleşmeye çağırarak, herhangi bir çözümün Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı tarihi adaletsizlikleri ele alması ve onlara devredilemez haklarının iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kahire, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme, egemenlik, topraklarında kalma ve anavatanlarından kaçmak zorunda kalan mültecilerin geri dönüş hakkı gibi haklarını baltalamaya yönelik her türlü girişimi kesin bir dille reddettiğini yineledi.

Açıklamada, Mısır’ın tutumunun uluslararası hukuk, insani ilkeler ve BM kararlarıyla uyumlu olduğu vurgulandı.

Çeviri: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın