Taliban'dan Afganistan'ın inşaası için Çin'e yeşil ışık
taliban sozcusu suheyl sahinden cin icin ovgu dolu cikis 1629488606 3757

Taliban noktayı koydu: Çekilme takvimi uzatılmayacak!

Afganistan’dan tahliyelerin tamamlanması için 31 Ağustos süresinin uzatılmasına yönelik ABD Başkanı Joe Biden’a uluslararası baskı artarken, Taliban’dan bir ret açıklaması daha geldi.

Taliban sözcüsü, çekilme takviminin uzamayacağını ülkede 31 Ağustos’tan sonra yabancı asker görmek istemediklerini duyurdu.

Taliban süzcüsü, sürecin uzamasına dair anlaşmaya varamadıklarını duyurarak, sürecin 31 Ağustos’ta sona erdirilmesini istediklerini belirtti.

Taliban noktayı koydu: Çekilme takvimi uzatılmayacak!

Reuters’e konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid şu konulara değindi:

* Medya yeniden çalışmaya başladı ve medya özgürlükleri her geçen gün daha iyiye gidiyor.
* Kabil Havaalanı’nda bekleşen kalabalık eve gidebilir, onların güvenliğini garanti ediyoruz.

PENÇŞİR’DEKİ DİRENİŞ VE YABANCI UNSURLARIN GÜVENLİĞİ

* (Taliban’ın henüz giremediği ve direnişin örgütlendiği Pençşir vilayetindeki durum) Diyalogla çözülmesini istiyoruz.
* Yabancı büyükelçiliklerin kapanmasını veya çalışmayı durdurmasını istemiyoruz, onlara güvenlik garantisi verdik.

KABİL HAVALİMANI’NIN GÜVENLİĞİ

“Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz fakat Afganistan’da Türk askerine ihtiyacımız yok. Kabil Havaalanı’nı korumak için kendi güçlerimiz fazlasıyla yeterli.

ÇEKİLME SÜRECİ VE TAHLİYELER

* ABD’ye Afganları vatanlarını terk etmeye teşvik etmemeye çağırıyoruz.
* Misilleme için hedef alınacaklar listesi oluşturmadık, geçmişte olan her şeyi unuttuk.
* Tahliye mühletinin uzatılmasını kabul etmedik.

GİZLİ GÖRÜŞME İDDİALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

* (The Washington Post gazetesinin CIA Direktörü William J. Burns’ün pazartesi günü Kabil’de Taliban’ın fiili lideri Abdülgani Birader’le gizlice görüştüğü haberi) Molla Birader’in CIA Başkanı’yla görüşüp görüşmediğine dair bilgim yok.