4 cu dalga sebebiyle ulke genelinde 10 gunluk karantina ilan edildi 01
4 cu dalga sebebiyle ulke genelinde 10 gunluk karantina ilan edildi 01

4’cü dalga sebebiyle ülke genelinde 10 günlük karantina ilan edildi!

İran’da yaşanan 4’üncü Covid-19 dalgası ve yeni varyantların vaka ve ölüm oranlarını artırması sonrası ülkenin büyük bölümünde 10 günlük karantina ilan edildi.

Cumartesi (bugün) başlayan tam kapanma, ülkede bulunan 31 bölgenin 23’ünde uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Alireza Raisi, önümüzdeki çarşamba günü başlayacak olan Ramazan ayı boyunca 23 bölgede bulunan tüm okul, sinema-tiyatro salonu ve spor merkezleri gibi yerlerin kapalı kalacağını ve insanların bir araya geldiği düğün, konferans ve diğer etkinliklerin düzenlenmesinin yasaklanacağını duyurdu.

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Maalesef bugün dördüncü dalgaya girmiş bulunmaktayız.” derken, ülkede özellikle İngiltere’de ortaya çıkan varyantın etkili olduğu ve bu virüs türünün İran’a Irak üzerinden girdiği kaydedildi.

Bunun yanında İran Yeni Yılı dolayısıyla uygulanan tatil döneminde düğün, seyahat ve nevruz kutlamaları gibi etkinliklerin de vaka ve ölü sayısını artırdığı ve toplamda 257 yerleşim biriminde kırmızı alarm durumuna geçildiği ifade edildi.

İran’da aşı çalışmaları yavaş seyrediyor

83 milyon nüfusa sahip İran’da son birkaç haftalık süreçte günlük 20 binin üzerinde koronavirüs vakası görüldü. Ülkede aşılama çalışmaları oldukça yavaş seyrederken, salgın kaynaklı toplam vaka sayısı 2 milyon ve can kaybı da 64 bini aşmış durumda. Ülkedeki sağlık çalışanları ise büyük oranda aşılanmış durumda.

İran, Covid-19’un dünyada etkili olmaya başladığı 2020 Şubat-Mart döneminden beri Orta Doğu bölgesinde salgının merkezlerinden biri oldu.

Tahran 4 farklı yerel aşı geliştiriyor

Ülkede İngiliz varyantının etkili olması sebebiyle geçtiğimiz aylarda sınır üzerlerindeki bazı gümrük kapıları da kapatılmıştı.

Tahran yönetimi Rusya’dan satın aldığı 2 milyon Sputnik V aşısının 400 bin dozunun ülkeye geldiğini, İngiltere’den sipariş edilen 4.2 milyon AstraZeneca aşısının ise hala beklendiğini açıklamıştı. İran ayrıca Çin’den 250 bin doz Sinopharm ve Hindistan’dan da 500 bin doz Covaxin aşısı sipariş etti.

İran halihazırda, biri Karayipler ülkesi Küba ile ortak olmak üzere 4 farklı yerel Covid-19 aşısı geliştiriyor.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …