13:20 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Taliban’dan Çin’e güvence!

Taliban’ın kurucularından Molla Abdulgani Baradar liderliğindeki 9 kişilik bir heyet barış sürecini görüşmek üzere Çin’e geldi. Taliban, Dışişleri Bakanı Wang Yi’ye Afganistan topraklarının Çine karşı kullanılmayacağı güvencesi verdi.

Taliban tarafından yapılan açıklamada, 9 kişiden oluşan bir heyetin 2 günlük ziyaret için Çin’e geldiği bildirildi.

Taliban heyetine Çin’de üst düzey karşılamaTaliban heyetine Çin’de üst düzey karşılama

DAVET ÇİN’DEN GELDİ

Taliban sözcüsü Muhammed Naim ziyarete ilişkin açıklamasında, heyetin temasları kapsamında Afganistan’daki barış süreci, güvenlik ve ekonomi konularını görüşeceğini ifade etti. Naim, Taliban’ın kurucularından ve baş müzakerecisi Molla Abdulgani Baradar’ın başkanlık ettiği heyetin ziyaretinin Çin tarafının daveti üzerine gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, heyetin Tianjin’de Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldiği belirtildi.

‘AFGANİSTAN TOPRAKLARI ÇİN’A KARŞI KULLANILMAYACAK’ GÜVENCESİ VERİLDİ

Heyetin görüşmeler sırasında Afganistan topraklarının Çine karşı kullanılmasına izin vermeyecekleri yönünde Çinli yetkililere güvence verdiğini ifade den Taliban sözcüsü Naim, “Çin de Afgan halkına yönelik yardımlarını sürdürme taahhüdünü yineledi. Çinli yetkiler, Afganistan’ın iç sorunlarına müdahale etmeyeceklerini, ancak sorunların çözülmesine ve ülkede barışın yeniden sağlanmasına yardımcı olacaklarını söyledi” şeklinde konuştu.

– BARIŞ SÜRECI

ABD’nin Taliban ile 29 Şubat 2020’de barış anlaşması imzalayarak ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması için verdiği söz, ülke için dönüm noktası oldu.

ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 12 Eylül 2020’de Afganlar arası müzakereler, Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Şubat 2021’de müzakereler kaderine terk edildi.

Afganistan’da yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmayı amaçlayan müzakereler, 17 Temmuz’da Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başladı. Doha’da bir araya gelen Taliban ile Afgan hükümeti heyetleri, adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma ve yeni bir toplantı konusunda mutabık kaldı.

Taliban, şubat ayından bu yana ise ülke genelinde baskısını yoğunlaştırdı. Doha Anlaşması ile yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

DİĞER GELİŞMELER